MENÜ
İzmir 25°
Menemen'in Sesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
S`eline Sağlık
Selin Koncagül Kupsar
YAZARLAR
4 Aralık 2014 Perşembe

S`eline Sağlık

Küçükken bir kız arkadaşım oldu benim daha ilkokul 1. sınıftayken şükür ki oldu. Beraber yürüdük, beraber düştük böyle olunca bir onlarda bir bizde kalırdık akşam yemekleri bir onlarda yenir bir bizde yenirdi yazları bir onların yazlıkta bir bizim yazlıkta geçerdi günlerimiz. Dostluğu, kardeşliği öğrendiğimiz gibi beraber yeni tatlar da öğrendik. Annesi, babası Burdurlu yemeklerde Hatay, Gaziantep esintileri de ister istemez var. Sucuklarını bile kendi yapan Aylin’imin ailesinde tatmadığım lezzet kalmadı derken bir gün Kireçte Kabak Tatlısı yedim ki o noktada hayat benim için tekrar bir tat aldı. Bu hafta Sebze Çorbası, Pazı Sarması ve Bestel Tatlısı var mönümüzde deneyen herkese afiyet olsun.

 

SEBZE ÇORBASI

MALZEMELER

-6-7 çiçek brokoli

-4-5 çiçek karnabahar

-2 havuç

-1 lt su

-Tuz

-Karabiber

-Sıvıyağ

 

YAPILIŞI

-Brokoli, karnabahar ve havucu bir tencere içerisinde yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz.

-Kaynayan sebzelerimizi çıkartıp başka bir tencereye alıyoruz içerisine yağ koyup sebzelerimizi 2-3 dakika soteliyoruz.

-Hafifce dağılmaya başlayan sebzelerimizin içerisine suyu da ekleyip tuzu karabiberini de ekleyip kaynaması için bırakıyoruz.

-En son kaynayan çorbamızın içerisindeki sebzeleri blender yardımı ile parçalıyoruz. Sıcak sıcak servis ediyoruz.

İPUCU: Dilerseniz çorbanızın içerisine su ile birlikte sütte koyabilirsiniz. Ayrıca bezelye, kereviz gibi sebzelerle çorbanızı çeşnilendirebilirsiniz.

-         

 

BULGURLU PAZI SARMASI

 MALZEMELER

-1 büyük bağ pazı

-1/2 su bardağından biraz fazla pilavlık bulgur

-1 orta boy kuru soğan

-2 sap taze soğan
-2 diş sarımsak

-3 yemek kaşığı zeytinyağı
-1 adet kesme şeker

-Tuz

-Karabiber

-Pul biber

-1 tatlı kaşığı kuru nane

 -1/4 demet maydanoz

  -1 yemek kaşığı domates salçası

   -1 çay bardağı sıcak su


ÜZERİ İÇİN

-1-2 yemek kaşığı zeytinyağı
-1 yemek kaşığı nar ekşisi
-Tuz
-Sarmaların hizasına gelecek kadar sıcak su

 

YAPILIŞI

 -Öncelikle pazıların saplarını kesip, ayıklıyoruz ve yıkıyoruz derin bir tencereye yeteri kadar su koyup kaynatıp kaynayan suya pazı yapraklarının bir kısmını bütün olarak atıyoruz 30 saniye kadar suda bekleyen pazı yapraklarının arkasını çeviriyoruz.

-Bir 30 saniye kadar da diğer yüzünü haşlayıp sudan alıyoruz, soğuk suya atıyoruz ardından süzgece alıyoruz kalan pazı yaprakları bitene kadar aynı işlemi uygulayoruz.

-Diğer taraftan iç harcı için zeytinyağını tencereye alın ısıtyoruz yemeklik doğranmış soğanı,sarımsağı ekleyip biraz kavuruyoruz,ince doğranmış yeşil soğanı da ekleyip biraz daha kavuruyoruz bulguru ekleyip kavurmaya devam ediyoruz.

-Son olarak domates salçası,pul biber,karabiber ve tuzu ekleyip biraz daha çeviriyoruz ve 1 küçük çay bardağı sıcak suyu ekleyip kısık ateşte suyunu çekene kadar pişiriyoruz pişen harca ince kıyılmış maydanozu, kuru naneyi ekleyip, karıştırıyoruz ve ılınması için bir kenarda bekletiyoruz.


 -Suyu süzülen pazı yapraklarını tezgaha alıp kalın damarlarını bir bıçak yardımıyla inceltiyoruz. İçine bulgurlu harçtan yaprağın boyuna göre yeteri  kadar koyup ve sarıyoruz.Yapraklar çok büyükse ikiye bölebilirsiniz.Tüm pazı yaprakları ve iç harç bitene kadar aynı işlemi tekrar ediyoruz.Tencerenin dibine kıydığınız maydanozların ve pazıların saplarından yerleştirip,üzerine sardığınız sarmaları yerleştiriyoruz.En son 1 su bardağı sıcak suyla nar ekşisi,tuz,zeytinyağını karıştırın ve sarmaların üzerine döküyoruz.

-Eğer su dolmaların hizasına gelmiyorsa biraz daha sıcak su ekleyip,üzerine düz bir tabak ya da dolma taşı yerleştirip kısık ateşte çok yumuşamasına izin vermeden pişiriyoruz.Pişen sarmaları tencerede kapağı açık kalmayacak şekilde soğumaya bırakıyoruz.


  -Ilık ya da soğuk olarak servis ediyoruz.

 

 

 

KİREÇTE BALKABAĞI TATLISI – BESTEL TATLISI

MALZEMELER

KİREÇ KAYMAĞI İÇİN

-500 gr sönmemiş kireç

-10 lt su

 

-1 kg balkabağı

-2 su bardağı su

-1 kg toz şeker

 

YAPILIŞI

-Nalburda 500 gr sönmemiş kireç alıyoruz ve 10 lt. su içerisinde karıştırıyoruz su durup kireç aşağıya çökünce üzerindeki duru suyu alıp başka bir kaba alıyoruz.

-Ardından dilimlenmiş 1 kg dilimlenmiş kabaklarımızı kireçli çıkan duru su içerine koyup en az 1 gün boyunca bekletiyoruz su içerisinde.

-1 günün sonunda alıp toz şeker ve su ile yaptığımız şerbetin içinde 10-15 dakika arasında bekletiyoruz.

-Kıtır kıtır olan betsellerimizi dinlendikten sonra yiyoruz dilerseniz reçel olarak kahvaltılarda da tüketebilirsiniz.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2025 Menemen'in Sesi